Godzilla Sistemi

Herkese yeniden merhaba! Bugün, 10 Ocak Salı günü. Yani 10 gün önce 2016 yılını geride bırakıp 2017'yi karşıladık. İnsanın sevinçle karşıladık diyesi geliyor ama bunu söylemek çok zor. Zira 2017'nin ilk saatlerinde, belki ilk dakikalarında yine bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Saldırının kendisi zaten başlı başına devasa bir üzüntüyken üstüne bir de böyle cümlelere "yine" kelimesini eklemek daha da bir - çok affedersiniz - koyuyor insana. İnanın bana, argo kullanmadan kendimi net ifade edemezdim. Aslında, oturup saatlerce bu konu hakkındaki düşüncelerimi içeren bir yazı yazabilirim buraya ancak bu bir okul projesi. Kendimi tam olarak ifade edebilmek için başvuracağım kelimeler pek de buraya uygun olmayacaktır ne yazık ki. Üstelik neşeli geçirdiğim son birkaç günü yine aklıma kötü düşünceler sokarak mahvetmek istemiyorum. O yüzden gelin beni, aslında tüm öğrencileri her koşulda mutlu eden  bir olaydan bahsedelim. Bu bir hava olayı. Zaten meteorolojiyle ilgili bir insan olarak bu hava olayının geleceğini ilk duyan insanlardan biriyimdir genelde. Bu seferki şu ana kadar takip ettiğim tüm sistemlerden1 farklı olacak gibiydi. Öyle etkili ve devasa olması bekleniyordu ki, adı "Godzilla" olarak belirlendi. Bu, İstanbul'un 2004 yılından beri gördüğü en büyük kar sistemi olacaktı. Termometreler -15 dereceye kadar düşecekti. Bu veriler bana sistemi takibe başladığım 29 Aralık 2016'dan beri inanılamaz geliyordu. Öyle ki, Cuma akşamına kadar " Tabi canım, yağar yağar kar -15 derece de olur" diyordum, düşüncelerim " çok beklersin "olarak kısaltılabilir. Ancak Cuma akşamı kar bastırınca önümüzde tahmin verilerini doğrulayacak uzun ve devasa bir sistem olduğuna ikna oldum. Öyle de oldu. Bu sabaha kadar, kar yağışı topu topu 2 saat durmuştur. Onun dışında aralıksız tipi ve lapa lapa kar gördük. Cumartesi gecesi Maslak -10 dereceyi gördü. Bunlar yeterli değilse, şöyle açıklayayım, aşağı yukarı 1.60 boyunda olan benim
belime kadar kar vardı biriken yerlerde. Hal böyle olunca, Pazartesi, Salı ve Çarşamba okullar tatil edildi. Bunu bir yılbaşı hediyesi olarak görüyorum. Öğrencilerin rüyalarında göremeyeceği bir tatil zinciri bu. Ama işte n'aparsın, öğrenci milletiyiz biz, nankörüz. Bugün yarın demeden, teşekkür bile etmeden Perşembe ve Cuma'yı da tatil ettirmeye çalışıyoruz. Normal bir sistemde,bu imkansız olurdu. Ancak bu sistem sanırım bir öğrenci tarafından kontrol ediliyor! Koskoca bir haftayı tatil ettirmek için daha uygun koşullar olamazdı! Zira, Pazartesi günü aşırı kar yağışı, düşen görüş mesafesi ve buzlanma sebebiyle tatil edildi. Salı günü, sabah saatlerinde görülecek aşırı kar yağışı , yine düşen görüş mesafesi ve yine buzlanma sebebiyle tatil edildi. Çarşamba ise, gelecek KKY 2 ve veya yağmurun etkisiyle eriyecek karların ani soğumayla buza dönüşecek olması ve biriken yoğun kar örtüsünün oluşturabileceği olumsuzluklar sebebiyle tatil edildi. Şimdi, burası önemli: Anlaşıldığı üzere, birikmiş çok yoğun bir kar örtüsü var. Bu da demek oluyor ki, zaten düşük sıcaklıkta yağacak olan ve en fazla çiseleme seviyesine ulaşabilecek olan bu yağışların eriteceği kar örtüsü en fazla iki parmak boğumu kadar olabilir. Perşembe günü ne olacak peki? İşte işler burada ilginçleşiyor. Sanki eğitim yapılmasına inat edermişçesine, yine şiddetli bir kar yağışı geliyor. Bunu, değişken rüzgarlarla soğuyacak havaya borçluyuz. Ancak hava soğurken, deniz ılık kalacak. Bu da, DEK 3 dediğimiz olaya yol açacak. Sonuç= yoğun kar ki bu da tatil olasılığı yüksek demek. Cuma günüyse Çarşamba'nın kusursuz bir tekrarı gibi olacak. Yani bu da tatil olasılığı yüksek demek. Ancak şurası kesin ki buraya kadar gidecek. Cuma gecesi lodosun etkisiyle hava iki haneli derecelere yükselecek. Hafta sonu da kar örtümüzün canına okuyacak bir sağanak gelecek. O yüzden, dışarı çıkıp karın keyfini çıkarın! Ayın 17'si 20'si civarında bize uğrayacak daha da büyük olan sistem gelene kadar başka kar yok çünkü.

       Sanırım bu kadar yazıdan sonra nasıl bir kar delisi olduğum anlaşılmıştır. Tabii ki yılbaşı gibi güzel ve özel bir günü  de  en sevdiğim şeylerden birinin arasında geçireceğim değil mi? Karın! Sizi daha fazla sıkmamak için, 31 Aralık günü yaptığımız tüm Kartepe yolculuğunu uzunca anlatmak yerine, aşağıya kendi çektiğim bir videonun linkini koyuyorum. Tekrar görüşmek üzere!



1 : Sistem: Yağış taşıyan bulutlar kümesi

2: KKY: Karla Karışık Yağmur

3: DEK: Deniz Etkili Kar Yağışı (aşağıda şematize edilmiştir)








Kartepe video:  https://youtu.be/dLVnzHtysH4

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tarihi Binasında Özgen Berkol Doğan Kütüphanesi

İstanbul Boğazı Kıyısından Eleştirel Bir Yazı

Milyonluk Arşiviyle Beyazıt Kütüphanesi, İstanbul'un Bilinmeyen Hazinesi