School Of Rock

Merhabalar, bu seferki blog yazım, bana çok ilginç gelen daha sonra diziye dönüştürülmüş bir film hakkında. İsmi "School Of Rock". Bu ismin tam Türkçe karşılığı Rock Okulu olsa da, film Hababam Rock ismiyle lanse edilmiş. Dizi versiyonunun ise Türkçe karşılığı bulunmuyor. Bu seri, aslında öğretmen olmayan Dewey Finn isimli birinin, ev arkadaşı Ned Schneebly'e gelen bir telefonda ev arkadaşıymış gibi davranıp ona teklif edilen bir yedek öğretmenlik işini para ihtiyacı dolayısıyla kabul etmesi üzerine başından geçenler hakkında. Üstelik Texas eyaletinin en iyi özel okullarından birinde! Dewey, hayatını rock müzik üzerinde şekillendirmiş bir gitaristtir. Ancak fazla içki içmenin etkisiyle yaptığı taşkınlıklar ve fazla hava atması sebebiyle içinde bulunduğu gruptan atılır, tam da eyaletin en önemli müzik yarışması olan "Battle Of The Bands" (Grupların Savaşı) e katılıp kazanarak 20.000 dolarlık büyük ödülü almanın planlarını yaparken. Az önce hava atmak dedim, bunu biraz açmak istiyorum. Dewey'nin en kısa gitar solosu 20 dakikalıktı. Zaten iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar insanın bulunduğu yerde sahneden seyircilere doğru atlayıp, eller üzerinde gezdirilmeyi beklerdi. Neyse, devam edelim. Dewey, Horace Green isimli okuldaki bir sınıfın geçici öğretmeni olur. İlk birkaç ders günü dersler boş geçtiği için sınıf başkanı ve klasik çalışkan öğrenci tiplemesi Summer Hathway öğretmenine tepki gösterir ve bir şeyler öğrenmek istediğini söyler. Bunun üzerine Dewey öğrencilere tam pes etmeyi destekleyen bir ders verirken (bağırarak) müdüre Mullins içeri girer ve müzik dersi olduğunu söyler. Öğrenciler müzik dersine giderler. Müzik sınıfı erkekler tuvaletinin tam üstünde bulunmaktadır. Tuvalette olan Dewey Finn, yukarıdan gelen harmonik müziği duyar ve işte her şey burada başlar. Hemen yukarı koşar. Müzik sınıfındakilerin kendi öğrencileri olduğuna tam emin olunca hemen minibüsüne gider ve gizlice minibüsündeki müzik aletlerini sınıfa taşır. Öğrenciler sınıfa girip tüm o müzik aletlerini görünce şok olurlar. Ancak buna alışacaklardır. Dewey, tüm öğrencilere grupla ilgili bir görev dağılımı yapar. Önlerindeki iki ayı prova yaparak geçirirler. Bahsettiğim Battle Of The Bands Yarışması'na
hazırlanıyorlardır. Ancak tam yarışma öncesi yapılan bir veli toplantısında Dewey'nin aslında öğretmen olmadığı ortaya çıkar. Ertesi sabah tüm veliler okula gelip müdürenin etrafını sarıp çocuklarıyla ilgili hep bir ağızdan sorular sorarlar. Çocukların hiçbirinin sınıfta olmadıklarını öğrendikleri andan sonra ise, adeta delirirler. Akabinde yarışmanın yapılacağı konser salonuna doğru yola çıkarlar. Çocuklarının müzikteki yetenek ve performanslarını gören veliler, bir anda her şeyi bir kenara bırakırlar ve mutluluk gurur karışımı bir hissin etkisine kapılırlar. Büyülenmişlerdir. Yarışmayı  kazanamazlar ancak en çok beğenilen grup onlar olur. O günden sonra ünleri ülke çapına yayılır.

Bu filmi kendimle bağdaştırdığım noktaya gelelim şimdi. Ben bu filmi ilk izleyişimden beri ( 3. Sınıf müzik dersi ) hep o grubun bir parçası olduğumu hayal ettim. Rüyalarıma giren bu hayal beni kasıp kavuruyordu. Ta ki dizi çıkana kadar. Dizi çıktıktan sonra kasılıp kavrulmaktan çıkış yaptım. Artık bu hayalim kelimelerle anlatılamayacak hale gelmişti.




Resimler:

Resimlerin kendisini koyamıyorum, o yüzden işte linkleri;

https://goo.gl/images/JH4LJc  Film 2003

https://goo.gl/images/CPRDr2 Dizi 2016

https://goo.gl/images/aMXMw6  Film 2003

https://goo.gl/images/7e15Sc     Dizi 2016

Video:
Burada, filmden en sevdiğim iki sahne var.


https://www.youtube.com/watch?v=oP7kExN8LFA Final Konseri

https://www.youtube.com/watch?v=FTxqH0tukqQ  Motivasyon

Bu da diziden bir klip:

https://www.youtube.com/watch?v=ImLjlPS2blI&index=25&list=PLJb1AL9zU1GpfyrIPDDe9moMkkF2tyHDs

Yeniden görüşmek üzere,
Kaan
+++


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tarihi Binasında Özgen Berkol Doğan Kütüphanesi

İstanbul Boğazı Kıyısından Eleştirel Bir Yazı

Milyonluk Arşiviyle Beyazıt Kütüphanesi, İstanbul'un Bilinmeyen Hazinesi